Priprema:
Juha od kiselog kupusa i rajčice
Sastojci
6
porcije
-
- 850 ml kisela kupusa
- 1 stručak mladi luk
- 500 g pasirane rajčice
- 2 žlice maslinova ulja
- soli po želji
- 800 - 1000 ml povrtnoga temeljaca
- 2 žličice origana
- šarenih paprika po želji
- šećera po želji
- 300 g kisela vrhnja
- 4 - 6 kom hrenovki
Priprema
Kiseli kupus istresti u cjedilo, isprati i dobro istisnuti, ostaviti da se ocijedi. Mladi luk očistiti, bijeli dio nasjeckati i s kiselim kupusom pirjati na vrućem ulju 3-4 minute. Dodati pasiranu rajčicu i 800 ml jušnog temeljca, začiniti solju, paprom, origanom i šećerom pa kuhati poklopljeno 15 minuta.
U međuvremenu zeleni dio mladog luka narezati na sitne kolute i pomiješati s kiselim vrhnjem. Dodati sol i papar. Hrenovke narezati na kolute i rasporediti na tanjure. Juhu začiniti da bude pikantna, eventualno dodati više jušnog temeljca. Preliti preko hrenovki i na svaki tanjur staviti po jednu žlicu kiselog vrhnja.