Priprema:
Juha od krumpira s lososom i kozicama
Sastojci
-
- 750 g krumpira
- 200 g povrća za juhu
- 2 žlice maslaca
- 1 kom luk
- soli po želji
- 1 l povrtni temeljac
- 0,5 - 1 kom limunova korica
- 0,5 - 1 kom limunov sok
- papra po želji
- 250 g lososa
- 125 g kozica
- 100 g šlaga
- 0,25 svežnja kopra
- 100 g kisela vrhnja
Priprema
Povrće za juhu oprati odnosno oguliti, oguliti krumpir i luk. Sve nasjeckati na sitne kocke i propržiti na vrućem maslacu. Zaliti povrtnim temeljcem, dodati sol, papar i koricu limuna te kuhati do vrenja. Zatim poklopljeno kuhati 20 minuta na laganoj vatri.
U međuvremenu losos i kozice oprati i lagano osušiti ubrusom. Losos narezati na komade veličine zalogaja i začiniti solju, paprom i limunovim sokom.
Iz juhe izvaditi malo povrća i krumpira i staviti na stranu, a ostatak smiksati u juhi, dodati vrhnje za šlag i po potrebi začiniti. U juhu ubaciti komade lososa, kozice i povrće prethodno izvađeno iz juhe te sve lagano kuhati još 5 minuta.
Otrgnuti vrhove kopra i nasjeckati, pomiješati s kiselim vrhnjem. Na svaki tanjur juhe staviti po jednu kuglicu ove smjese.