Kompot od nektarina s amarettom

Kompot od nektarina s amarettom image
Težina pripreme Srednje
Priprema 0 min
Kuhanje 2 h

Sastojci

5 staklenke
    • 2   kg nektarine
    • 600   ml rizlinga
    • 250   g šećera
    • 500   ml soka od breskve
    • 1   pakovanje konzervans
    • 75   ml amaretta

Priprema

    Priprema:

    Nektarine opari, presjeći na pola i odstraniti koštice. Polovice dobro natisnuti u čiste staklenke oprane u vrućoj vodi.

    Zakuhati nektar, vino i šećer i ostaviti da kuha 3 minute. Dodati amaretto i vruće preliti preko nektarina. U svaku staklenku dodati na vrh noža konzervansa. Staklenke zatvoriti poklopcima, neoštećenim gumenim prstenima i kopčama te staviti u lim za pečenje iz pećnice.

    Umetnuti u hladnu pećnicu u donju vodilicu te doliti toliko vruće vode da staklenke budu u vodi oko 2 cm. Pećnicu zagrijati na 175 °C. Kada se u svim staklenkama podignu mjehurići zraka (nakon otprilike 35-40 minuta), isključiti pećnicu i kompot od nektarina ostaviti još 30 minuta u vrućoj pećnici, bez otvaranja vrata.

    Pažljivo izvaditi staklenke, ohladiti i provjeriti poklopce. Skladištiti se mogu samo dobro zatvorene staklenke, otvorene staklenke čuvati u hladnjaku i brzo upotrijebiti. Ovaj kompot se odlično slaže sa sladoledom od vanilije.

    Savjet: Na isti način mogu se konzervirati i breskve, ali njih treba prethodno preliti vrućom vodom i oguliti.

Oznake