Priprema:
Kraljevska salata od piletine
Sastojci
-
- 1 kom pile cca. 120 g
- 1 kom naranča
- 2 kom lovorova lista
- papra po želji
- soli po želji
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 kom luk
- 1 žlica curry
- 1 žlica koncentrat rajčice
- 50 ml crnoga vina
- 1 kom marelica
- 50 g jogurta
- 2 - 3 žlice worcestershire umaka
- smeđega šećera po želji
- 30 g badema u listićima
- 200 g salate
Priprema
Pile oprati i tapkanjem osušiti. Naranču oprati, prepoloviti. Narančom, lovorovim listom i paprom u zrnu nadjenuti pile i zatvoriti. Izvana natrljati sa soli, paprom i žlicom ulja. Prsima prema gore staviti u pekač. Peći 50-60 min. u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 200°C, sve dok svježi sok ne počne izlaziti kada se probode bedro. Pile ostaviti da se ohladi.
Luk u međuvremenu oguliti i sitno nasjeckati. U preostalom ulju pirjati dok ne bude staklasto. Dodati kari u prahu i koncentrat rajčice te zajedno zapeći oko 1 minutu. Dodati crno vino i 2 žlice vode, posoliti i popapriti te ostaviti da se ukuha do pola. Protisnuti kroz cjedilo i ostaviti da se ohladi.
Marelicu oprati, izvaditi košticu i izraditi pire. Pomiješati sa smjesom karija, majonezom i jogurtom, dodati umak Worcester, sol, papar i šećer. Odvojiti pileće meso od kostiju, skinuti kožu. Meso natrgati ili narezati na komade veličine zalogaja, dodati u umak i ostaviti poklopljeno da odstoji u hladnjaku dva sata ili preko noći.
Prije posluživanja zapeći listiće badema u tavi bez dodatka masnoće. Rimsku salatu očistiti, oprati, ocijediti i rastrgati. Začiniti salatu, složiti preko mesa i posipati bademima.