Priprema:
Loptice od krumpira i sira na trakicama tikvice
Sastojci
-
- 500 g krumpira
- soli po želji
- 1 žlica crème fraîche
- 2 kom jaja
- papra po želji
- muškatna oraščića po želji
- 360 g tikvice
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 žličica cvjetni med
- 1 - 2 žličice limunovog soka
- 60 g brašna za paniranje
- 700 ml suncokretova ulja
Priprema
Krumpir oguliti, narezati na kocke i lagano kuhati u kipućoj slanoj vodi oko 20 minuta. U međuvremenu sitno nasjeckati ili naribati sir Provolone.
Krumpir ocijediti i odmah protisnuti kroz prešu za krumpir. Pomiješati sa sirom Provolone, crème fraîche i 1 jajetom te začiniti solju, paprom i muškatnim oraščićem. Ostaviti da se ohladi.
Tikvice oprati i narezati uzdužno na tanke ploške. Peći 1 - 2 minute u vrućem maslinovom ulju, začiniti limunovim sokom, medom, solju i paprom te ostaviti da se ohladi.
U woku ili dubokoj tavi zagrijati suncokretovo ulje, sve dok se na drvenoj kuhači nakon uranjanja u ulje ne pojave mjehurići. Od smjese krumpira oblikovati 12 loptica, uvaljati ih najprije u preostalo razmućeno jaje, a zatim u brašno za paniranje. Pržiti po porcijama u vrućem ulju oko 2 minute, dok ne postanu hrskave i smeđe, višak masnoće ocijediti na kuhinjskom papiru. Ukrasiti trakicama tikvice.
Savjet: Najprije ispržite jednu probnu lopticu te dodajte malo brašna za paniranje, ako je loptica suviše mekana.