Paella

Paella image
Težina pripreme Srednje
Priprema 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sastojci

4 osoba
    • 8   kom pileći batak
    • 3   kom kobasice
    • 300   g kozica
    • 1   kom luk
    • 3   režnja češnjaka
    • 1   kom mrkva
    • 1   kom crvena paprika
    •   peršina
    •   korijandera
    • 200   g graška
    • 200   g riže
    • 1   l povrtni temeljac
    • 1   prstohvat šafran
    • 1   žličica slatka paprika
    • 1   kom rajčica
    • 1   dl bijelo vino
    • 0,5   kom limuna
    •   maslinova ulja
    •   soli
    •   papra

Priprema

    Kobasice narežemo na kolutiće. Batke zarežemo nožem tamo gdje su najdeblji. Kozice operemo i maknemo im ljusku. Luk ogulimo, prerežemo i narežemo na listiće. Češnjak ogulimo i sitno nasjeckamo. Mrkvu ogulimo i narežemo na ploške. Papriku operemo, maknemo joj sjemenke i narežemo na deblje trakice. Peršinov list operemo i grubo nasjeckamo. Listove korijandra grubo nasjeckamo. Limun iscijedimo. Rižu isperemo pod vodom i ocijedimo. Rajčicu operemo i prerežemo na četvrtine, maknemo sredinu koju nasjeckamo, a meso s kožom narežemo na trakice.

    Paella: Na maslinovu ulju u dubokoj tavi popržimo pileće batke koje smo lagano posolili i popaprili, da uhvate boju. Dodamo narezane kobasice, luk, mrkvu, papriku i češnjak. Kratko prodinstamo, dodamo rižu, posolimo i popaprimo. Dodamo šafran i slatku crvenu papriku, zalijemo bijelim vinom i dodamo sjeckanu rajčicu. Podlijemo temeljcem ili vodom da sve pokrijemo. Poklopimo i na laganoj vatri kuhamo uz povremeno miješanje da se riža ne primi za tavu. Podlijevamo tekućinom, tj. pazimo da riža ne ostane suha. Paellu kuhamo 25 minuta, zatim dodamo kozice i grašak. Po potrebi podlijemo s još tekućine, dosolimo, dopaprimo i kuhamo još 10 minuta. Paellu maknemo s vatre i umiješamo trakice rajčice i limunov sok. Poškropimo maslinovim uljem te posipamo listom peršina i korijandra.