Priprema
Priprema:
Gorku čokoladu sitno nasjeckati. 2/3 rastopiti na pari. Skinuti s pare, dodati preostalu nasjeckanu čokoladu i rastopiti uz miješanje. Ovom čokoladom napuniti kalupe za praline do pola, lagano protresti kako bi se izbjeglo stvaranje mjehurića zraka. Zatim kalupe napuniti ostatkom tekuće čokolade i ostaviti da odstoji 5 minuta. Kalupe okrenuti na kuhinjskoj rešetki na koju je prethodno stavljen papir za pečenje. Ostaviti 15 minuta da se ocijedi višak čokolade. Zatim hrptom noža prijeći po kalupu i ostaviti najmanje 30 minuta na hladnom mjestu da se praline stisnu.
Marmeladu lagano zagrijati, procijediti kroz cjedilo i u svaku pralinu staviti na vrh noža marmelade.
Bijelu čokoladu nasjeckati i uz miješanje rastopiti na pari. Ostaviti da se malo ohladi. Koru naranče sitno naribati, iscijediti malo soka. Kremasto izmiješati maslac i šećer u prahu. Dodati koru naranče i 1 žličicu sok od naranče. Umiješati bijelu čokoladu. Ovom kremom napuniti praline gotovo do ruba. Ostaviti najmanje 2 sata da se ohladi.
Ocijeđenu gorku čokoladu ponovo nasjeckati i rastopiti, ostaviti da se malo ohladi. Ovom čokoladom zatvoriti praline i ostaviti ih da se stegnu. Pažljivo izvaditi iz kalupa i čuvati na hladnom mjestu do posluživanja.
Savjet: Višak čokolade koji vam je ostao možete rastopiti u vrućem mlijeku i dobiti ukusnu tekuću čokoladu.