Štrudla od sira s blitvom i mladim lukom, umak od kiselog vrhnja

Štrudla od sira s blitvom i mladim lukom, umak od kiselog vrhnja image
Težina pripreme Lagano
Priprema 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sastojci

4 osoba
    • 6   - 8   kom kora za štrudle
    • 1   stručak blitva
    • 4   kom mladoga luka
    • 1   režanj češnjak
    • 0,5   kg sira
    • 300   g kisela vrhnja
    • 1   kom jaje
    • 1   kom žumanjak
    • 1   žlica krušne mrvice
    • 1   svežanj vlasac
    • 0,5   kom limuna
    • 125   g maslaca
    • 1   žličica crvena paprika
    •   muškatna oraščića
    •   soli
    •   papra
    •   maslinova ulja

Priprema

    Blitvi razdvojimo stabljike od listova. Stabljike narežemo na komadiće, a listove na veće komade. Sve dobro operemo i ocijedimo. Mladi luk očistimo i odvojimo bijeli dio od zelenog. Bijeli dio narežemo na manje kolutiće, a zeleni na veće. Češnjak ogulimo i sitno nasjeckamo. Vlasac sitno nasjeckamo. Rastopimo maslac, kojemu dodamo nekoliko kapi maslinova ulja. Pekač obložimo papirom za pečenje.

    Nadjev: Svježi sir stavimo u zdjelu, pomiješamo sa 180 g kiselog vrhnja i začinimo lagano solju i paprom. Dodamo jaje, sjeckani češnjak i narezani zeleni dio mladog luka. Promiješamo. Na maslinovu ulju prodinstamo bijeli dio mladog luka, dodamo stabljike blitve i prodinstamo 2 minute. Dodamo listove blitve, lagano posolimo, popaprimo i naribamo malo muškatnog oraščića. Prodinstamo da listovi blitve uvenu i sve dodamo smjesi svježeg sira. Smjesi dodamo žlicu krušnih mrvica i promiješamo. Smjesu podijelimo na 2 dijela.

    Štrudla: 2 kore za štrudlu poškropimo otopljenim maslacem i stavimo ih jednu na drugu. Trećinu jedne smjese od sira rasporedimo na gornju koru i pokrijemo drugom korom. Ponovno poškropimo maslacem i na koru rasporedimo smjesu. Isto napravimo i sa zadnjom korom. Štrudlu zamotamo i stavimo je u pekač. Na isti način zamotamo i drugu štrudlu. Ostatak rastopljenog maslaca pomiješamo sa žumanjkom i time premažemo štrudle u pekaču. Štrudle stavimo peći u zagrijanu pećnicu na 200 °C. Pečemo ih 25 minuta, da postanu hrskave i dobiju lijepu zlatnožutu boju. Štrudlu nakon pečenja pustimo da odstoji 10 minuta.

    Umak: 120 g kiselog vrhnja začinimo sokom limuna, solju i paprom. Dodamo nekoliko kapi maslinova ulja i sjeckani vlasac. Umak pri posluživanju uz štrudlu posipamo s malo crvene slatke paprike.