
Recept je dodan u omiljene
Prikaži omiljeneRecept je uklonjen iz omiljenih
Prikaži omiljeneDogodila se pogreška. Molimo pokušajte ponovo
Sastojci
6 - 8 kom kom | Kora za štrudle Kora za štrudle | |
1 stručka stručak | Blitve Blitva | |
4 kom kom | Mladoga luka Mladi luk | |
1 režnja režanj | Češnjaka Češnjak | |
0,5 kg kg | Sira
Sir (svježi) | |
300 g g | Kisela vrhnja Kiselo vrhnje | |
1 kom kom | Jaja Jaje | |
1 kom kom | Žumanjak Žumanjak | |
1 žlice žlica | Krušnih mrvica Krušne mrvice | |
1 svežnja svežanj | Vlasca Vlasac | |
0,5 kom kom | Limuna Limun | |
125 g g | Maslaca Maslac | |
1 žličice žličica | Crvene paprike
Crvena paprika (slatke) | |
Muškatna oraščića
Muškatni oraščić (po želji) | ||
Soli
Sol (po želji) | ||
Papra
Papar (po želji) | ||
Maslinova ulja
Maslinovo ulje (po želji) |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listŠtrudla od sira s blitvom i mladim lukom, umak od kiselog vrhnja
Recept vam se sviđa
Recept vam se ne sviđa
Dogodila se pogreška. Pokušajte ponovo
Priprema
Blitvi razdvojimo stabljike od listova. Stabljike narežemo na komadiće, a listove na veće komade. Sve dobro operemo i ocijedimo. Mladi luk očistimo i odvojimo bijeli dio od zelenog. Bijeli dio narežemo na manje kolutiće, a zeleni na veće. Češnjak ogulimo i sitno nasjeckamo. Vlasac sitno nasjeckamo. Rastopimo maslac, kojemu dodamo nekoliko kapi maslinova ulja. Pekač obložimo papirom za pečenje.
Nadjev:
Svježi sir stavimo u zdjelu, pomiješamo sa 180 g kiselog vrhnja i začinimo lagano solju i paprom. Dodamo jaje, sjeckani češnjak i narezani zeleni dio mladog luka. Promiješamo. Na maslinovu ulju prodinstamo bijeli dio mladog luka, dodamo stabljike blitve i prodinstamo 2 minute. Dodamo listove blitve, lagano posolimo, popaprimo i naribamo malo muškatnog oraščića. Prodinstamo da listovi blitve uvenu i sve dodamo smjesi svježeg sira. Smjesi dodamo žlicu krušnih mrvica i promiješamo. Smjesu podijelimo na 2 dijela.
Štrudla:
2 kore za štrudlu poškropimo otopljenim maslacem i stavimo ih jednu na drugu. Trećinu jedne smjese od sira rasporedimo na gornju koru i pokrijemo drugom korom. Ponovno poškropimo maslacem i na koru rasporedimo smjesu. Isto napravimo i sa zadnjom korom. Štrudlu zamotamo i stavimo je u pekač. Na isti način zamotamo i drugu štrudlu. Ostatak rastopljenog maslaca pomiješamo sa žumanjkom i time premažemo štrudle u pekaču. Štrudle stavimo peći u zagrijanu pećnicu na 200 °C. Pečemo ih 25 minuta, da postanu hrskave i dobiju lijepu zlatnožutu boju. Štrudlu nakon pečenja pustimo da odstoji 10 minuta.
Umak:
120 g kiselog vrhnja začinimo sokom limuna, solju i paprom. Dodamo nekoliko kapi maslinova ulja i sjeckani vlasac. Umak pri posluživanju uz štrudlu posipamo s malo crvene slatke paprike.