Više za vas!
Štrudla od sira s blitvom i mladim lukom, umak od kiselog vrhnja

Recept je dodan u omiljene

Prikaži omiljene

Recept je uklonjen iz omiljenih

Prikaži omiljene

Dogodila se pogreška. Molimo pokušajte ponovo

Sastojci

6 - 8 kom kom Kora za štrudle Kora za štrudle
1 stručka stručak Blitve Blitva
4 kom kom Mladoga luka Mladi luk
1 režnja režanj Češnjaka Češnjak
0,5 kg kg Sira Sir
(svježi)
300 g g Kisela vrhnja Kiselo vrhnje
1 kom kom Jaja Jaje
1 kom kom Žumanjak Žumanjak
1 žlice žlica Krušnih mrvica Krušne mrvice
1 svežnja svežanj Vlasca Vlasac
0,5 kom kom Limuna Limun
125 g g Maslaca Maslac
1 žličice žličica Crvene paprike Crvena paprika
(slatke)
Muškatna oraščića Muškatni oraščić
(po želji)
Soli Sol
(po želji)
Papra Papar
(po želji)
Maslinova ulja Maslinovo ulje
(po želji)

Štrudla od sira s blitvom i mladim lukom, umak od kiselog vrhnja

Recept vam se sviđa

Recept vam se ne sviđa

Dogodila se pogreška. Pokušajte ponovo

1:30 sati
(30)

Priprema

Blitvi razdvojimo stabljike od listova. Stabljike narežemo na komadiće, a listove na veće komade. Sve dobro operemo i ocijedimo. Mladi luk očistimo i odvojimo bijeli dio od zelenog. Bijeli dio narežemo na manje kolutiće, a zeleni na veće. Češnjak ogulimo i sitno nasjeckamo. Vlasac sitno nasjeckamo. Rastopimo maslac, kojemu dodamo nekoliko kapi maslinova ulja. Pekač obložimo papirom za pečenje.

Nadjev:
Svježi sir stavimo u zdjelu, pomiješamo sa 180 g kiselog vrhnja i začinimo lagano solju i paprom. Dodamo jaje, sjeckani češnjak i narezani zeleni dio mladog luka. Promiješamo. Na maslinovu ulju prodinstamo bijeli dio mladog luka, dodamo stabljike blitve i prodinstamo 2 minute. Dodamo listove blitve, lagano posolimo, popaprimo i naribamo malo muškatnog oraščića. Prodinstamo da listovi blitve uvenu i sve dodamo smjesi svježeg sira. Smjesi dodamo žlicu krušnih mrvica i promiješamo. Smjesu podijelimo na 2 dijela.

Štrudla:
2 kore za štrudlu poškropimo otopljenim maslacem i stavimo ih jednu na drugu. Trećinu jedne smjese od sira rasporedimo na gornju koru i pokrijemo drugom korom. Ponovno poškropimo maslacem i na koru rasporedimo smjesu. Isto napravimo i sa zadnjom korom. Štrudlu zamotamo i stavimo je u pekač. Na isti način zamotamo i drugu štrudlu. Ostatak rastopljenog maslaca pomiješamo sa žumanjkom i time premažemo štrudle u pekaču. Štrudle stavimo peći u zagrijanu pećnicu na 200 °C. Pečemo ih 25 minuta, da postanu hrskave i dobiju lijepu zlatnožutu boju. Štrudlu nakon pečenja pustimo da odstoji 10 minuta.

Umak:
120 g kiselog vrhnja začinimo sokom limuna, solju i paprom. Dodamo nekoliko kapi maslinova ulja i sjeckani vlasac. Umak pri posluživanju uz štrudlu posipamo s malo crvene slatke paprike.