Svinjski paprikaš s tjesteninom

Svinjski paprikaš s tjesteninom image
Težina pripreme Lagano
Priprema 0 min
Kuhanje 1:45 h

Sastojci

4 osoba
    • 1   kg svinjski but
    • 2   kom luka
    • 2   režnja češnjaka
    • 1   kom paprika babura
    • 1   kom rog paprika
    • 2   - 3   grančice peršina
    • 1   dl crno vino
    • 2   žlice crvene paprike
    • 1   žličica crvena paprika
    • 0,5   kg tjestenine
    • 120   g meki kravlji sir u salamuri
    •   lovorova lista
    •   soli
    •   papra
    • 1   žlica mast
    • 1   kockica maslac

Priprema

    Svinjski but narežemo na trakice. Luk ogulimo i narežemo na trakice. Češnjak ogulimo i sitno nasjeckamo. Crvenu rog papriku operemo, izvadimo koštice i narežemo na trakice. Peršinov list grubo nasjeckamo.

    Paprikaš: Na svinjskoj masti na srednje jakoj vatri prodinstamo luk, dodamo lovorov list i sjeckani češnjak. Prodinstamo 2-3 minute i dodamo meso. Lagano sve posolimo i popaprimo, pojačamo vatru i prodinstamo da se mesu zatvore pore. Kada meso pusti tekućinu, dodamo crvenu slatku i ljutu papriku. Podlijemo vinom i dodamo opranu cijelu papriku baburu. Dinstamo 2-3 minute da vino ispari i zalijemo vodom da skroz pokrije meso. Kuhamo poklopljeno na laganoj vatri da meso omekša, povremeno podlijevajući vodom ako tekućina reducira više od pola. Paprikaš kuhamo oko 50 minuta do sat vremena. Kada meso omekša, maknemo poklopac i pustimo da se paprikaš malo zgusne, tj. umak reducira. Maknemo s vatre, izvadimo kuhanu papriku baburu, očistimo je od koštica i stavimo u užu visoku posudu za miksanje. Dodamo malo tekućine od paprikaša i razradimo štapnim mikserom. Izmiksanu papriku vratimo u paprikaš, dosolimo i dopaprimo po želji i dodamo sjeckani peršinov list. Na vrućoj tavi na malo masti zapečemo trakice crvene rog paprike, lagano ih posolimo i popaprimo. Trakice nekoliko puta protresemo po tavi, oko 4 minute. Zapečene trakice paprike dodamo u gotov paprikaš.

    Tjestenina + paprikaš: Zakuhamo vodu koju lagano posolimo. Kada proključa, dodamo tjesteninu, promiješamo da se ne polijepi i kuhamo oko 8 minuta, ovisno o uputama. Gotovu tjesteninu procijedimo. Na tavici rastopimo maslac, dodamo kuhanu tjesteninu. Promiješamo i tjesteninu rasporedimo u duboke tanjure. Na tjesteninu dodamo paprikaš, na koji naribamo malo slanog sira.