Priprema:
Tart u obliku srca s višnjama
Sastojci
-
- 125 g maslaca
- 1 kom jaje
- 190 g brašna
- 1 pakovanje vanilin šećer
- 75 g šećera u prahu
- 1 prstohvat sol
- 130 g crème fraîche
- 2 lista želatine
- 2 žlice amaretta
- 250 g višnje
- 125 g šlaga
- 0,5 pakovanja preljeva za tortu
Priprema
Razdvojiti žumanjak i bjelanjak jajeta. Maslac izrezati na kockice i umijesiti glatko tijesto s 60 g šećera u prahu i vanilin šećera, brašnom, žumanjkom, solju i 2-3 žlice hladne vode. Tijesto ostaviti u hladnjak oko sat vremena.
Na malo brašna razvaljati tijesto na debljinu od oko 0,5 cm. Izrezati veliko srce (oko 20 x 26 cm), od ostataka tijesta izrezati mala srca (2,5 cm). Veliko srce staviti na lim obložen papirom za pečenje, rub tanko premazati žumanjkom i mala srca poslagati uokolo jedno do drugoga, srce iznutra na više mjesta probosti vilicom. Ostala srca položiti na lim i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C 15-18 minuta, da bude hrskavo i ostane svijetlo, mala srca izvaditi već nakon 8-10 minuta pečenja. Sve ostaviti da se ohladi.
Crème fraîche pomiješati s preostalim prosijanim šećerom u prahu i amaretom. Želatinu namočiti u hladnoj vodi, lagano istisnuti i otopiti uz lagano zagrijavanje. Najprije dodati 2 žlice mase s crème fraîche, zatim tu kremu pomiješati s preostalom smjesom. Staviti hladiti, dok krema ne počne želirati. Vrhnje istući u čvrst šlag, pažljivo umiješati i premazati preko srca od prhkog tijesta.
Višnje dobro ocijediti i raspodijeliti na kremu. Preostala srca poslagati odozgo. 125 ml soka pomiješati s prahom za preljev za torte, zakuhati uz miješanje i ostaviti hladiti 1 minutu. zatim žlicom povlačiti tanke crte preko tarta i ostaviti da se stisnu.