Priprema:
Topla salata s pačetinom, ciklom i šipkom
Sastojci
-
- 1 pakovanje pačja prsa
- 1 pakovanje miješana salata
- 1 žličica laneno ulje
- 1 žličica balzamični ocat
- 1 kom šipak
- 4 kom cikle srednje veličine
- 1 pakovanje kozji sir
- 100 g graha
- 50 g oraha
- 1 žličica senf
- 1 kom naranča
Priprema
1. Ciklu skuhati u kipućoj vodi (ili na pari) 20 min dok ne omekša. Kad se dovoljno ohladi oguliti i izrezati na četvrtine, a zatim odložiti.
2. Nježno pritisnuti svaki šipak kako bi dobili sok i oslobodili zrna. Sok staviti u zdjelu te oštricom noža izvaditi zrna i staviti također u zdjelu, a ostatak zrna izvaditi pomoću čajne žličice.
3. Ulje, ocat, senf i 2 čajne žličice soka od šipka promiješati u zdjeli. Začiniti s ½ čajne žličice papra i prstohvatom soli, a potom odložiti.
4. Pećnicu zagrijati na 190°C. Zagrijati tavu koja se može staviti u pećnicu na srednje nisku temperaturu.
5. Ispeći odreske na tavi 6-8 minuta, kožom prema dolje, dok se ne iscijedi sva masnoća, a koža postane hrskava. Okrenuti i peći još 30 sekundi, a zatim staviti tavu u pećnicu i peći još 5 minuta na medium-rare, dok se ne ispeče po Vašem ukusu. Staviti sa strane da otpočine.
6. U istoj tavi nježno protresti orahe na srednjoj vatri dok ne počnu puštati ulje i miris pa maknuti s vatre.
7. Ciklu, mahune, salatu, feta sir i orahe staviti u zdjelu. Lagano protresti s 3 čajne žličice dresinga. Staviti hrpice salate na tanjure. Patku narezati na tanko i servirati uz salatu. Pošpricati preostalim dresingom i 1 čajnom žličicom soka od naranče te posuti zrnima šipka. Ukrasiti s kriškom naranče.