Valjušci s pirjanim kiselim kupusom - ukusni klasik!

Valjušci s pirjanim kiselim kupusom  - ukusni klasik! image
Težina pripreme Lagano
Priprema 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sastojci

4 osoba
    • 750   g krumpira
    • 2   glavice luka
    •   soli po želji
    • 850   ml kisela kupusa
    • 75   ml rizlinga
    • 4   žlice suncokretova ulja
    •   papra po želji
    • 300   ml povrtnoga temeljaca
    • 1   list lovorov list
    • 2   - 3   žličice smeđega šećera
    • 2   kom jaja
    • 1   žličica kim
    • 75   g brašna
    • 25   g griza
    •   brašna po želji
    • 600   g svinjske vratine
    • 4   žlice maslaca

Priprema

    Krumpir oprati i skuhati u kipućoj slanoj vodi. Luk očistiti, sitno nasjeckati i popržiti na vrućem ulju. Kiseli kupus ocijediti, dodati u tavu s lukom i pirjati dok ne posmeđi. Zaliti vinom i temeljcem. Začiniti solju, paprom, šećerom, lovorom i kimom. Poklopljeno pirjati još 30-ak minuta, povremeno miješajući. Po potrebi doliti još temeljca.

    Krumpir ocijediti, oguliti i zgnječiti. Dodati jaje, griz, sol i brašno te umijesiti tijesto. Na pobrašnjenoj površini napraviti prst debele valjuške. Kuhati u posoljenoj kipućoj vodi cca 2 minute ili dok ne isplivaju na površinu.

    Vratinu narezati na četiri komada. Na preostalom zagrijanom ulju sa svake strane peći cca 5 minuta. Valjuške ispeći na zagrijanom maslacu dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.

    Poslužiti uz pečenu vratinu i kiseli kupus.

    Preporuka za vino uz jelo:WINEMAKERS OF CROATIA Pošip, vrhunsko bijelo vino 2017