Više za vas!
Valjušci s pirjanim kiselim kupusom  – ukusni klasik!

Recept je dodan u omiljene

Prikaži omiljene

Recept je uklonjen iz omiljenih

Prikaži omiljene

Dogodila se pogreška. Molimo pokušajte ponovo

Sastojci

750 g g Krumpira Krumpir
2 glavice glavica Luka Luk
Soli Sol
(po želji)
850 ml ml Kisela kupusa Kiseli kupus
75 ml ml Rizlinga Rizling
4 žlice žlica Suncokretova ulja Suncokretovo ulje
Papra Papar
(po želji)
300 ml ml Povrtnoga temeljaca Povrtni temeljac
1 lista list Lovorova lista Lovorov list
2 - 3 žličice žličica Smeđega šećera Smeđi šećer
2 kom kom Jaja Jaje
1 žličice žličica Kima Kim
75 g g Brašna Brašno
25 g g Griza Griz
Brašna Brašno
(po želji)
600 g g Svinjske vratine Svinjska vratina
4 žlice žlica Maslaca Maslac

Valjušci s pirjanim kiselim kupusom - ukusni klasik!

Recept vam se sviđa

Recept vam se ne sviđa

Dogodila se pogreška. Pokušajte ponovo

1:30 sati
(2)

Priprema

Krumpir oprati i skuhati u kipućoj slanoj vodi. Luk očistiti, sitno nasjeckati i popržiti na vrućem ulju. Kiseli kupus ocijediti, dodati u tavu s lukom i pirjati dok ne posmeđi. Zaliti vinom i temeljcem. Začiniti solju, paprom, šećerom, lovorom i kimom. Poklopljeno pirjati još 30-ak minuta, povremeno miješajući. Po potrebi doliti još temeljca.

Krumpir ocijediti, oguliti i zgnječiti. Dodati jaje, griz, sol i brašno te umijesiti tijesto. Na pobrašnjenoj površini napraviti prst debele valjuške. Kuhati u posoljenoj kipućoj vodi cca 2 minute ili dok ne isplivaju na površinu.

Vratinu narezati na četiri komada. Na preostalom zagrijanom ulju sa svake strane peći cca 5 minuta. Valjuške ispeći na zagrijanom maslacu dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.

Poslužiti uz pečenu vratinu i kiseli kupus.

Preporuka za vino uz jelo:WINEMAKERS OF CROATIA Pošip, vrhunsko bijelo vino 2017