Krumpir oprati i skuhati u kipućoj slanoj vodi. Luk očistiti, sitno nasjeckati i popržiti na vrućem ulju. Kiseli kupus ocijediti, dodati u tavu s lukom i pirjati dok ne posmeđi. Zaliti vinom i temeljcem. Začiniti solju, paprom, šećerom, lovorom i kimom. Poklopljeno pirjati još 30-ak minuta, povremeno miješajući. Po potrebi doliti još temeljca.
Valjušci s pirjanim kiselim kupusom - ukusni klasik!
Sastojci
4
osoba
-
- 750 g krumpira
- 2 glavice luka
- soli po želji
- 850 ml kisela kupusa
- 75 ml rizlinga
- 4 žlice suncokretova ulja
- papra po želji
- 300 ml povrtnoga temeljaca
- 1 list lovorov list
- 2 - 3 žličice smeđega šećera
- 2 kom jaja
- 1 žličica kim
- 75 g brašna
- 25 g griza
- brašna po želji
- 600 g svinjske vratine
- 4 žlice maslaca
Priprema
Krumpir ocijediti, oguliti i zgnječiti. Dodati jaje, griz, sol i brašno te umijesiti tijesto. Na pobrašnjenoj površini napraviti prst debele valjuške. Kuhati u posoljenoj kipućoj vodi cca 2 minute ili dok ne isplivaju na površinu.
Vratinu narezati na četiri komada. Na preostalom zagrijanom ulju sa svake strane peći cca 5 minuta. Valjuške ispeći na zagrijanom maslacu dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
Poslužiti uz pečenu vratinu i kiseli kupus.
Preporuka za vino uz jelo:WINEMAKERS OF CROATIA Pošip, vrhunsko bijelo vino 2017