Vegetarijanski maki sushi

Vegetarijanski maki sushi image
Težina pripreme Srednje
Priprema 0 min
Kuhanje 1 h

Sastojci

24 porcije
    • 3   žlice rižina octa
    • 250   g riže
    •   soli po želji
    • 1   žlica šećer
    • 0,5   kom avokada
    • 0,5   kom krastavca
    •   wasabija po želji
    • 4   lista algi nori
    •   đumbira za posluživanje
    •   soja umaka za posluživanje

Priprema

    Priprema:

    Rižu za sushi ispirati kroz cjedilo sve dok voda ne postane bistra. Ostaviti da bubri sat vremena. Potom zakuhati s približno 500 ml vode, ostaviti poklopljeno da se kuha 5 minuta. Smanjiti temperaturu, na slaboj temperaturi ostaviti da bubri još 15 minuta, eventualno dodati malo vruće vode kako se riža ne bi zalijepila. Lonac prekriti kuhinjskom krpom, rižu ostaviti da odstoji oko 15 minuta.

    Pomiješati ocat, šećer i poravnatu žlicu soli. Rižu staviti u ravnu, veliku zdjelu, preliti mješavinom octa i polako promiješati plosnatom žlicom za okretanje; pritom rižu lepezom ili sušilom za kosu (na najnižem stupnju) brzo ohladiti.

    Krastavac oguliti, prepoloviti pod dužini i izdubiti koštice. Krastavac po duljini narezati na tanke trakice. Avokado oguliti, izvaditi košticu, meso također narezati na trakice, poprskati sokom od limete.

    1 list alge nori staviti na podmetač od bambusa. Po tome na debljinu od 1 cm raspodijeliti oko 1/4 riže, na gornjoj strani ostaviti oko 1 cm alge slobodno. Kod obrade ruke povremeno treba navlažiti vodom s octom jer se riža u protivnom lijepi. Po sredini riže raspodijeliti vrlo malo wasabija, na to staviti nekoliko traka krastavaca i avokada i pomoću podmetača sve namotati odozdo, dobro pritisnuti. Rolu narezati oštrim nožem na 8 kolutića. Preostale sastojke pripremiti na isti način. Sushi poslužiti s umakom od soje, wasabijem i đumbirom.

    Preporuka za vino uz jelo:Winemakers of Croatia Pjenušac Rose