
Recept je dodan u omiljene
Prikaži omiljeneRecept je uklonjen iz omiljenih
Prikaži omiljeneDogodila se pogreška. Molimo pokušajte ponovo
Sastojci
3 žlice žlica | Rižina octa Rižin ocat | ||
250 g g | Riže Riža | ||
Soli
Sol (po želji) | |||
1 žlice žlica | Šećera Šećer | ||
0,5 kom kom | Avokada Avokado | ||
0,5 kom kom | Krastavca Krastavac | ||
Wasabija
Wasabi (po želji) | |||
4 lista list | Algi Nori Alga Nori | ||
Đumbira
Đumbir (za posluživanje) | |||
Soja umaka
Soja umak (za posluživanje) |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
Create new shopping listVegetarijanski maki sushi
Recept vam se sviđa
Recept vam se ne sviđa
Dogodila se pogreška. Pokušajte ponovo
Priprema
Priprema:
Rižu za sushi ispirati kroz cjedilo sve dok voda ne postane bistra. Ostaviti da bubri sat vremena. Potom zakuhati s približno 500 ml vode, ostaviti poklopljeno da se kuha 5 minuta. Smanjiti temperaturu, na slaboj temperaturi ostaviti da bubri još 15 minuta, eventualno dodati malo vruće vode kako se riža ne bi zalijepila. Lonac prekriti kuhinjskom krpom, rižu ostaviti da odstoji oko 15 minuta.
Pomiješati ocat, šećer i poravnatu žlicu soli. Rižu staviti u ravnu, veliku zdjelu, preliti mješavinom octa i polako promiješati plosnatom žlicom za okretanje; pritom rižu lepezom ili sušilom za kosu (na najnižem stupnju) brzo ohladiti.
Krastavac oguliti, prepoloviti pod dužini i izdubiti koštice. Krastavac po duljini narezati na tanke trakice. Avokado oguliti, izvaditi košticu, meso također narezati na trakice, poprskati sokom od limete.
1 list alge nori staviti na podmetač od bambusa. Po tome na debljinu od 1 cm raspodijeliti oko 1/4 riže, na gornjoj strani ostaviti oko 1 cm alge slobodno. Kod obrade ruke povremeno treba navlažiti vodom s octom jer se riža u protivnom lijepi. Po sredini riže raspodijeliti vrlo malo wasabija, na to staviti nekoliko traka krastavaca i avokada i pomoću podmetača sve namotati odozdo, dobro pritisnuti. Rolu narezati oštrim nožem na 8 kolutića. Preostale sastojke pripremiti na isti način. Sushi poslužiti s umakom od soje, wasabijem i đumbirom.
Preporuka za vino uz jelo:Winemakers of Croatia Pjenušac Rose